Daune morale și daune materiale accidente rutiere

Dacă s-a produs un accident rutier din care a rezultat vătămarea corporală a unei persoane, aceasta poate solicita despăgubiri cu titlu de daune morale și daune materiale de la firma de asigurări RCA a șoferului vinovat de producerea accidentului.

În cazul producerii unui accident rutier cu deces, cei care pot solicita daune morale și daune materiale ca despăgubiri pentru tragedia provocată de șoferul vinovat sunt apropiații defunctului. Legea permite solicitarea daunelor oricăror persoane care pot demonstra o asemenea suferință, dar direct menționate în Codul civil sunt soțul sau soția decedatului, copiii, frații și surorile acestuia, părinții, bunicii, nepoții în linie directă. De asemenea, și concubinul sau concubina pot cere daune morale și materiale dacă depun cu depunerea unor acte suplimentare.

Valentina Priboi, avocat daune morale

Dar ce reprezintă, de fapt, daunele morale ce pot fi solicitate în caz de accident rutier cu vătămări corporale sau deces? Daunele morale, în cazul oricărui fel de accident rutier, constituie despăgubirea, compensația pe care este îndreptățit să o primească cel ce a suferit din cauza unui accident rutier.

Pe de altă parte, daunele materiale reprezintă tot o despăgubire, o dezdăunare, dar se referă strict la latura economică, bănească a pierderilor: adică cheltuielile întreprinse cu ocazia accidentului rutier – medicamente, spitalizări, cheltuieli de înmormântare, deplasări în acest scop, etc.

Call Now Button