Pot obţine despăgubiri RCA şi victimele care se aflau într-o căruţă sau pe bicicletă?

Sigur că DA! Priboi si Asociatii ne oferă răspunsul chiar acum:

În cazul unui accident rutier cu căruţă. Dacă nu se poate dovedi o culpă exclusivă a căruţaşului, acesta poate obţine despăgubiri de la firma de RCA a şoferului ce a provocat accidentul. Fireşte, chiar şi în cazul în care căruţaşul este vinovat pasagerii care se aflau în căruţă pot obţine despăgubiri, întrucât aceştia nu pot avea niciodată vreo vină. Atâta vreme cât Codul rutier permite circulaţia pe drumurile publice a căruţelor – art.14 alin.(1) din Codul rutier face vorbire în mod constant de „vehicule cu tracţiune animală” – înseamnă că faptul de a circula pe drumurile publice cu o căruţă este 100% legal. Deci pasagerii care se află în căruţă, în situaţia producerii unui accident rutier, au dreptul la despăgubiri din partea asigurătorului RCA al şoferului vinovat.

În cazul bicicletelor. Conducătorul bicicletei, dacă nu se face vinovat exclusiv, ci doar sub forma unei culpe comune sau este total nevinovat, atunci poate obţine despăgubiri de la şoferul vinovat. În privinţa pasagerilor de pe bicicletă, dacă este vorba de exemplu de copii transportaţi corect, legal, în scăunele omologate, şi aceştia au dreptul la despăgubiri, indiferent de forma de vinovăţie a conducătorului sau de nevinovăţia acestuia.

Deci răspunsul final este DA, pasagerii căruţelor sau bicicletelor au dreptul necondiţionat la despăgubiri RCA în caz de accident rutier.

Call Now Button