Pot obtine despagubiri RCA si victimele care se aflau intr-o caruta sau pe bicicleta?

Sigur ca da! Priboi si Asociatii ne ofera raspunsul chiar acum:

In cazul unui accident rutier cu carute. Daca nu se poate dovedi o culpa exclusiva a carutasului, acesta poate obtine despagubiri de la firma de RCA a soferului ce a provocat accidentul. Fireste, chiar si in cazul in care carutasul este vinovat pasagerii care se aflau in caruta pot obtine despagubiri, intrucat acestia nu pot avea niciodata vreo vina. Atata vreme cat Codul rutier permite circulatia pe drumurile publice a carutelor – art.14 alin.(1) din Codul rutier face vorbire in mod constant de “vehicule cu tractiune animala” – inseamna ca faptul de a circula pe drumurile publice cu o caruta este 100% legal. Deci pasagerii care se afla in caruta, in situatia producerii unui accident rutier, au dreptul la despagubiri din partea asiguratorului RCA al soferului vinovat.

In cazul bicicletelor. Conducatorul bicicletei, daca nu se face vinovat exclusiv, ci doar sub forma unei culpe comune sau este total nevinovat, atunci poate obtine despagubiri de la soferul vinovat. In privinta pasagerilor de pe bicicleta, daca este vorba de exemplu de copii transportati corect, legal, in scaunele omologate, si acestia au dreptul la despagubiri, indiferent de forma de vinovatie a conducatorului sau de nevinovatia acestuia.

Deci raspunsul final este DA, pasagerii carutelor sau bicicletelor au dreptul neconditionat la despagubiri RCA in caz de accident rutier.