De stiut: soferul vinovat nu pateste nimic, nu raspunde civil si nici nu i se agraveaza soarta penala

Exista o oarecare temere, o retinere in a cere despagubiri a persoanelor ce ar putea obtine aceste sume, in situatia in care vinovat de producerea accidentului este chiar un membru al familiei, o ruda, un prieten bun, etc. De ce? Pentru ca se tem ca un eventual proces ar putea sa ii puna pe vinovati la plata respectivelor sume sau, sub aspect penal, ar putea sa le mareasca condamnarea. ABSOLUT GRESIT!

In situatia unui accident rutier cu victime, vatamari corporale sau decese, soferul vinovat nu este tras la raspundere din punct de vedere civil si nici nu i se ingreuneaza soarta penala.

In primul rand, sub aspect financiar, civil, soferul nu este raspunzator de plata vreunor sume fiindca nu este parte responsabila civilmente, ci asigurat cu polita RCA. Deci pentru soferul vinovat plateste doar firma de asigurari. O cerere de despagubiri nu creeaza obligatii de plata pentru soferul vinovat.

In al doilea rand, sub aspect penal, o cerere de despagubiri la firma de RCA nu influenteaza deloc procesul penal, urmarirea penala sau condamnarea pe care o va obtine soferul vinovat. Adica latura civila, despagubirile obtinute, nu micsoreaza si nici nu cresc numarul de luni de pedeapsa pe care o poate primi soferul vinovat.

Deci, daca aveti dreptul la despagubiri RCA in urma unui accident rutier cu victime iar soferul vinovat va este ruda/prieten, retineti ca nu ii faceti nici un rau cerand despagubiri de la firma de asigurari!