Este infractiune producerea unui accident cu victime ce necesita sub 90 de zile de ingrijiri medicale?

Este infractiune vatamarea corporala din culpa daca victima necesita sub 90 de zile de ingrijiri medicale?

Depinde: daca soferul vinovat a produs accidentul fara sa fi consumat alcool sau droguri, atunci fapta acestuia nu constituie infractiune cata vreme victimele nu necesita mai mult de 90 de zile de ingrijiri medicale.

Daca insa soferul vinovat de producerea unor vatamari ce necesita mai putin de 90 de zile de ingrijiri medicale a fost si beat sau drogat, atunci fapta sa constituie infractiune; deci daca cineva aflat cat de putin sub influenta alcoolului produce un accident rutier din care au rezultat vatamari minore altor persoane, vatamari ce necesita chiar si numai o zi de ingrijiri, atunci fapta soferului vinovat este infractiune.

In sprijinul celor expuse va prezentam si textul de lege din Codul penal care lamureste problematica vinovatiei soferului atunci cand victimele sale au sub 90 de zile de ingrijiri medicale, conform certificatului medicco-legal: “Art. 196: Vătămarea corporală din culpă – (1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.”