Este infracţiune producerea unui accident cu victime ce necesită sub 90 de zile de îngrijiri medicale?

Este infracţiune vătămarea corporală din culpă dacă victima necesită sub 90 de zile de îngrijiri medicale?

Depinde: dacă şoferul vinovat a produs accidentul fără să fi consumat alcool sau droguri, atunci fapta acestuia nu constituie infracţiune câtă vreme victimele nu necesită mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale.

Dacă însă şoferul vinovat de producerea unor vătămări ce necesită mai puţin de 90 de zile de îngrijiri medicale a fost şi beat sau drogat, atunci fapta sa constituie infracţiune; deci dacă cineva aflat cât de puţin sub influenţa alcoolului produce un accident rutier din care au rezultat vătămări minore altor persoane, vătămări ce necesită chiar şi numai o zi de îngrijiri, atunci fapta şoferului vinovat este infracţiune.

În sprijinul celor expuse vă prezentăm şi textul de lege din Codul penal care lămureşte problematica vinovăţiei şoferului atunci când victimele sale au sub 90 de zile de îngrijiri medicale, conform certificatului medicco-legal: „Art. 196: Vătămarea corporală din culpă – (1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.”

Call Now Button